Jan31

Otak Berulat Punca Dari Ikan Mentah

Posted by Mrbelia • Under: Petua Dan Kesihatan
Thread Pasal otak berulat ni pernah saya buat di blog lama dulu . Sbgai maklumat penuh saya buat lagi topix kedua perihal otak berulat. He he he . Jgn ada yg termuntah bila makan otak2 dah ler.

Ini akibat makan sushi n sashimi (ikan mentah,kurita mentah,udang mentah dsb)...nama orang ini Shouta Fujiwara dari Jepun berusia 80 tahun..telah menderita sakit kepala yang luar biasa selama 3 tahun dan telah hilang kemampuan psikomotoricnya sejak tahun itu.Setelah menjalani pemeriksaan CT-Scan dan X-Ray..doktor yang merawatnya menemukan sarang ulat dibawah kulit kepalanya namun masih di luar tempurung otaknya....

Jadi berhati-hati ketika makan...SHUSI & SASHIMI.....

Ulat seperti yang didapati pada kepala Shouta adalah berasal daripada parasit yang selalunya didapati pada tubuh ikan mentah tak kira ikan air tawar atau air masin.Ulat parasit dan telornya hanya boleh dimatikan dengan proses pemasakkan dengan panas yg tinggi (goreng,panggang,rebus mendidih atau dengan pembekuan -10degC s/d -20degC SELAMA LEBIH DARI 1 MINGGU....

Mulai skrg kita kenalah masak betul2 ikan tu . Takut ulat2 tadi membiak dlm enzim otak kita . Parah Parah .

--- --- --- ---
Cerita Kedua pasal lintah di dlm hidung kanak2 . Kpd ibu bapa tu berilah perhatian untuk anak llaki korang yg nakal2 bermain di sungai tu tegur2 lah ye .

Cerita Penuh :
Kejadian hidung berdarah selama hampir dua minggu telah menemui jawapan. Hidung kiri Muhd Hadi Naufal yang asyik berdarah tak tentu masa tu sebenarnya ada penghuni. Penghuni itu tak lain dan tak bukan seekor lintah.
Operation done by KMC staff Alor Setar on 21/5/2008.
Hidung mula berdarah dalam 9/5/2008. 13/5/2008 jumpa Dr Lee pakar kanak-kanak. Dia kata mungkin ada luka dalam hidung. Darah lambat membeku, muka ada pucat sikit. Kurang makan dll. Nasihatkan suruh pergi hospital buat pemeriksaan darah.
14/5/2008 (Next day) gi KMC bgtau hidung berdarah, cek gitu-gitu je sama juga mungkin ada luka. Bagi ubat, kalo tak baik juga datang minggu depan buat blood check-up, takut ada masalah lain. charge 65.00
21/5/2008 - 2:45 petang dr cek bukak hidung sudah nampak leech. Panggil nurse, then nurse pon kata "Takkan kot" Panggil wife suruh tengok, wife tak dan tengok, nampak ekor je. Dinasihatkan buat operation cepat. Takut lintah naik ke otak atau turun ke saluran perut/jantung etc. Mrs call jam 3 suruh balik kata Hadi kena operate, dalam kepala dah fikir mesti dr nak tebuk hidung anak aku ni, habislaa tak ensem laa Hadi.
sampai KMC hadi sedang ditolak ke dewan bedah, keluar jam 335 ptg. Tak bedah apa pon, pakai garam dan tarik kuar lintah .


Ni lah lintah yg di tarik keluar dari idong adik tadi. smile

Share on Facebook Share on Twitter

Comments

No comments yet. Why not make the first one!

New Comment

[Sign In]
Name:

Email:

Comment:
(Some BBCode tags are allowed)

Security Code:
Enable Images